INTRODUKSJON

Hei!

Jeg heter Anne født og oppvokst i Drøbak. Mitt mål med denne bloggen var en eksamensoppgave i emnet pedagogiske ressurser (masterprogrammet Pedagogiske ressurser). Den er laget for ungdomskole elever, men etter eksamen et fortsatt ønske om å øke nysgjerrigheten til historiefaget hos ungdomskoleelever ved å fortelle den gjennom lokalhistorien. Bloggen er koblet til fagene samfunnsfag, kunst og håndverk og valgfagene levende kulturarv og natur, miljø og friluftsliv.

Den starter med bilder av Sundbrygga fra ulike tidsperioder og en video som viser en kortversjon av livet ved Sundbrygga i nyere tid. Mest av alt får du en opplevelse av aktivitetene ved sjøen, og båttrafikken til og fra Oslo. Den tar for seg utviklingen av Sundbrygga og den Nordre lastetomten i Drøbak.

Norde Lastetomt går fra Husvikodden og til badeparken. Går du rundt Husvikodden og inn i Vindfagerbukten kommer du til en naturlig havn hvor båtene kan ligge beskyttet for vær og vind. På 1800 tallet var dette steder der ble seilbåtene kjølhalt og bunnen på båtene vedlikeholdt. Inne i bukten lå det et sagbruk og  Frogns første Tingstedet. Inne i bukten bodde de første familiene, som ble fastboende ved fjorden.

Nordstranda er en del av Nordre lastetomt og Sundbrygga er plassert omtrent midt på Nordre lastetomt. Den gamle bryggen lå nord på eiendommen til Fredrik Ring (Ringgården).

Ved Sundbrygga er avstanden over sundet kortest, og her var det en offentlig ansatt sundmannen, som var ansvarlig for frakt av folk og fe over fjorden. Han bodde i  Husvikveien 5 med god utsikt til Sundbrygga. Den gang var ikke den lange husrekken på Ringgården bygget. Sundmannen hadde flere rorkarler i sin tjeneste.

I dag er Sundbrygga et lite kulturminne og ved å vite om historien, kan du finne spor etter den Nordre lastetomten i terrenget. Kildene forteller hvordan folk levde, hva de arbeidet med og hva som påvirket deres liv.
Samfunnsfag for ungdomstrinnet er delt i historie, geografi og samfunnskunnskap. Bloggen er ment som et lokalhistorisk supplement til de obligatoriske historiebøkene, (f.eks. Matriks, Underveis og Kosmos). Gjennom det nære håper jeg å få få elevene nysgjerrig på historien i Norge og Europa. Perioden for ungdomstrinnet er 1800- 1950.

Øverst i bloggen finner du menyer med flere undersider. Du leser nå Introduksjonen til bloggen.

I LOKALHISTORISK TEGNEBOK FOR UNGDOM finner du spørsmål til emnene i lokalhistorien som igjen kan kobles seg til hendelser i Norge og Europa. Du finner en liten lokalhistorisk Quiz.
Jeg har inkludert alle de fem grunnleggende ferdigheter (lese, skrive, regne, tegne og bruke digitale ressurser) i prosessen med å lage oppgaver som ligger på nettstedet. LOKALHISTORISK TEGNEBOK FOR UNGDOM er en kortversjon av nettstedet. Ved bruk av denne styrkes de praktiske elevenes læringsstil.

På tidslinjemenyen er det tre tidslinjer. En for kart, en for historiske hendelser og en oversikt. Her er to tidslinjer sammenstilt for at elevene skal få en bedre oversikt. På tidslinjene er det lagt inn bilder og noe tekst, men alle tidslinjene kan suppleres.

Jeg håper at de som har bidrag til denne bloggen sender de inn. De kan legges under DINE HISTORIER. Du når meg ved å skrive i KONTAKT-fanen. Gi meg tilbakemelding på ros og ris.

Hilsen Anne

Kilde: Frogn historielages kildemateriale, Greta Kristiansens lokalhistorie, Frogn bygdebokverk, Frogn Gårdshistorie, rettsprotokoller, lokale bøker utgitt av Drøbak by og av Verneforeningen gamle Drøbak, kirkebøker, digitalarkivet, femårsberetninger, formannskaps protokoller, private brev, korrespondanse fra Forsvaret, muntlige kilder og et usortert kildemateriale jeg fikk tilgang til på Riksarkivet.

Under INNHOLD har jeg lagt inn bilder og litt beskrivelse fra livet ved Sundbrygga og Nordre lastetomt. Bildene er hentet fra bøkene «Bilder fra en svunnen tid», «100 år i bilder» utgitt av verneforeningen, og boken «Gamle Drøbak».